Genvariant påverkar effekten av Reductil

Vilka patienter som blir hjälpta av viktminskningsläkemedlet Reductil eller inte beror på generna. Den slutsatsen drar en forskargrupp i en artikel i dagens Gastroenterology. Enligt forskarna bör patienter testas innan det får läkemedlet.

30 sep 2008, kl 15:57
0

Annons

Reductil (sibutramin) hjälper överviktig att gå ner i vikt bland annat genom att det minska aptiten. Men preparatet har visat sig ge väldigt olika effekt hos olika personer. En forskargrupp vid Mayokliniken i Arizona har därför undersökt om det finns någon genetisk förklaring till skillnaden mellan individer.
 
Resultaten, som publiceras i dagens nummer av Gastroenetrology, visar på att det finns en genetisk variation som kan påverka effekten av Reductil. Variationen finns i genen GN?3. Reductil verkar genom att hämma återtaget av serotonin och noradrenalin. Den aktuella genen styr funktionen av olika G-proteiner som är involverade i signalöverföring med serotonin och noradrenalin och påverkar på så sätt effekten av läkemedlet.

I studien ingick 181 överviktiga personer som följdes i 12 veckor. Patienterna behandlades med 10 eller 15 mg av sibutramin. Av de som hade en viss variant av genen tappade patienterna 6-8 kg under tre månader. De som inte hade den genvarianten tappade ingen vikt.
? Vi hoppas att det här kan användas som ett sätt att på förhand tala om vilka patienter som blir hjälpta av Reductil, säger Michael Camilleri, studiens huvudförfattare, i en intervju som universitetet publicerat.