Annons

Generikaplan i Norge sätter press på apotek

I Norge vill man enligt ett nytt förslag öka generisk substitution genom att apoteken får stå för kostnaden om de misslyckas att byta till ett läkemedel under ett det satta pristaket.

4 sep 2002, kl 11:56
0

Annons

Den norska hälsovårdsmyndigheten har lagt fram förslag till ett nytt prissystem som ska sätta press på farmacevter att öka generisk substitution. Enligt förslaget får apoteken stå för förlusten om de misslyckas att byta till ett billigare läkemedel.
Förslaget innebär att man sätter ett prisindex för en läkemedelsgrupp med samma aktiva substans och apoteket får bara ersättning upp till detta tak.
Företagen ska rapportera sina försäljningspriser till den norska läkemedelsmyndigheten NMA. Baserat på dessa priser sätts pristaket. Om patienten väljer ett läkemedel som är dyrare än pristaket, vilket de har rätt att göra, får apoteken stå för den extra kostnaden. Apoteken kommer å andra sidan att få mellanskillnaden om den valda produkten är billigare än prisindex.
Enligt SCRIP (2002;2775;4) har myndigheten lagt fram förslaget därför att distributionskedjor ofta äger apotekskedjor och därför kan anses ha gemensamma intressen, Tamro äger Apokjeden, Gehe/NMD äger Vitusapotek och Alliance UniChem äger Holtung.
Förslaget har mött stark kritik från norska läkemedelsindustriföreningen som ?extremt komplicerat?.