Gemensam rekommendation från LOK avseende högt blodtryck

Högt blodtryck ska i första hand behandlas med tiazid, ACE-hämmare, betablockerare eller kalciumantagonist. I varje fall om landets ordförande i läkemedelskommittéerna får bestämma.

21 okt 2004, kl 17:32
0

Annons

I dag offentliggjorde ordförandena i landets läkemedelskommittéer, Lok, sitt gemensamma ställningstagande hur måttligt förhöjt blodtryck ska behandlas. Anledningen är SBU:s nyligen publicerade rapport om måttligt förhöjt blodtryck.

Individens samlade risk ska avgöra om läkemedelsbehandling är aktuell. I första hand ska man pröva livsstilsförändringar i form av rökstopp, ökad fysisk aktivitet, viktminskning, kostförändring, stresshantering och minskat alkoholintag.

Om patienten ändå behöver läkemedel rekommenderar Lok i första hand tiazid i form av hydroklortiazid eller bendroflumetiazid, ACE-hämmare i form av enalapril, betablockerare i form av atenolol och kalciumantagonist i form av felodipin.

Vid behov kan dessa preparat kombineras. Tillägg av till exempel angiotensinreceptorantagonist rekommenderas inte då det inte visats ge bättre blodtryckssänkning utan bara ökade kostnader.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng