Försvinner ur förmånen

Högsta förvaltningsdomstolen går på TLVs linje och beslutar att en sändare och en testplugg för glukosmätning inte ska ingå i läkemedelsförmånerna.

7 maj 2014, kl 10:11
0

Tvisten mellan läkemedelsföretaget Medtronic och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har pågått sedan 2011. 

TLV beslutade efter en översyn under våren 2011 att Minilink sändare och testplugg för kontinuerlig glukosmätning inte längre skulle ingå i läkemedelsförmånerna. Beslutet motiverades med att produkterna inte kunde betraktas som förbrukningsartiklar. Medtronic överklagade till förvaltningsrätten, som ansåg att det rörde sig om förbrukningsartiklar. TLV överklagade till kammarrätten som också kom till slutsatsen att de två produkterna var förbrukningsartiklar enligt förmånslagen.

Nu har ärendet prövats av Högsta förvaltningsdomstolen, som dömer till förmån för TLV. Sändaren används för att trådlöst överföra information till en insulinpump. Den har ett batteri som har en beräknad livslängd på ett år. Priset är 5 200 kronor. Högsta förvaltningsdomstolen menar att livslängden i sig inte utesluter sändaren ur läkemedelsförmånen, men den är varken tillräckligt billig eller enkel för att räknas som förbrukningsartikel.

Testpluggen används för felsökning av systemet, har en livslängd på två år och kostar 395 kronor. Men rätten bedömer testpluggen på samma sätt som sändaren och kommer fram till att den inte omfattas av förmånslagen.

Från och med den 1 juli 2014 kommer Minilink sändare och testplugg därför inte subventioneras.

Ett justitieråd var av en annan åsikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng