Förskrivning ökade efter sjuksköterskereform

Ett år efter att England införde systemet där apotekare och sjuksköterskor har full förskrivningsrätt av läkemedel reagerar allmänläkarna. Förskrivningen av framförallt antidepressiva, antibiotika och hjärtläkemedel har ökat med flera hundra procent .

24 aug 2007, kl 13:28
0

Det är de brittiska allmänläkarnas tidning Pulse som gått igenom statistiken för läkemedelsförskrivningen och jämfört maj 2006 med maj 2007. Syftet var att se vilken effekt den reform haft som innebar att sjuksköterskor fått full förskrivningsrätt.

Statistiken visar att det totala antalet recept som är förskrivna av sjuksköterskor ökade med 49 procent under året. Men för vissa läkemedel har ökningen varit betydligt kraftigare. Antibiotikumet ciprofloxacin ökade med 218 procent, det antidepressiva läkemedlet paroxetin ökade med 262 procent och diabetesläkemedlet rosiglitazon med 245 procent.
? Sjuksköterskornas kunskaper om diagnoser är löjligt dåliga. Det tar en läkarstudent fem år att bli kompetent nog att ställa olika diagnoser. Det är bara ett land som har brist på läkare som tillåter det här, säger Hugh McGavock, professor med inriktning på förskrivning, till Pulse.

Sjuksköterskorna som har förskrivningsrätt har fått en 26 dagars teoretisk utbildning och 12 dagar handledarledd praktik.