Annons

Forskare vill skrota diklofenak

Biverkningarna av diklofenak är skäl att sluta behandla med läkemedlet anser forskare.

25 feb 2013, kl 11:14
4

Det smärtstillande läkemedlet diklofenak, Voltaren, har så allvarliga biverkningar att det bör strykas från WHO, Världshälsoorganisationsens lista över viktiga läkemedel. Det skriver forskare i en artikel i PLoS medicine. Skälet är de kardiovaskulära biverkningar som förknippas med substansen.

Forskarna bygger sin ståndpunkt på en genomgång av metaanalyser som de gjort för att ranka risken för kardiovaskulära biverkningar vid behandling med NSAID-läkemedel. Diklofenak, etoricoxib och den indragna substansen rofecoxib, Vioxx, var förknippade med högst risk, medan naproxen klarade sig bra. Men när forskarna tittade på 100 länders listor över viktiga läkemedel fann man att diklofenak fanns med på 74 listor, naproxen på 27.

Forskarna anser att användningen av diklofenak är ett problem i såväl fattiga som rika länder. Risken för kardiovaskulära biverkningar som stroke och hjärtattack ökar betydligt med diklofenak. Hälsovårdsmyndigheter och läkemedelsverk borde allvarligt överväga att dra in försäljningen av diklofenak är forskarnas budskap.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Det vore en bra ide att förbjuda diklofenak totalt. Min pappa blev “beroende” av medicinen direkt och tog flera tabletter dagligen sedan substansen lanserades i Sverige (början på 80-talet?)

  Han anser (fortfarande!) att det är det enda läkemedel som hjälper mot hans magsmärtor som delvis beror på inflammerade fickor på tjocktarmen.

  Men att leva med kronisk diarre som gör att man knappt hinner in på toaletten i tid är inga problem för honom, liksom extremt mycket gaser i magen som skulle kunna väcka liv i de döda.

  Efter några år blev fler, ännu värre och farligare, biverkningar märkbara: högt blodtryck som inte blev bättre trots flera olika mediciner, blödande magsår, kroniska njurstenar och till sist var den ena njuren i stort sett obrukbar.

  Det höga blodtrycket gav efter 20 års daglig medicinering med diklofenak ett flertal strokar och några år efter det hjärtinfarkter med påföjande operationer…

  Min pappa är idag 70 år och det är ett jävla mirakel att han fortfarande lever och har en relativt fungerande hjärna och kropp. För några år sedan upptäckte man en tumör i ena njuren. Läkarna gjorde ingenting då och nu visar det sig att den inte har växt i storlek, men däremot spridit sig i andra delar av kroppen. Nu väntar undersökningar av bl a lungorna för att se hur mestaserna har spridit sig och njuren ska operaras bort om några veckor. 🙁

  Min pappa har varit kraftig deprimerad och ångestfull sedan den första stroken 1999. Men det är inget han vill erkänna och söka hjälp för. Läkarna borde ha insett denna påverkan på hjärnan pga strokarna, men det struntar hans husläkare (sedan många år tillbaka) i.

  Han borde inte ens ha fått diklofenak på recept med sitt höga blodtryck och bristande njurfunktion! Sedan fortsatte recepten skrivas ut, även efter blödande magsår, strokar och hjärtinfarkter! Hur får denna läkare behålla sin legitimation?! Ingen i min pappas famij har levt längre än ca 55 år och alla har dött av stroke och/eller hjärtproblem.

  Nu är min pappa istället beroende av morfin och oxikodon. Inte pga av smärtor, utan för att upptäckte att medicinerna dämpade ångesten och gjorde att han kan sova minst 15 timmar/dygn. Och samma läkare fortsätter att ösa ut recept… Och min pappa går och köper diklofenak receptfritt…

  Hur räddar man någon som inte lyssnar på sin familj, utan endast tror på vad läkarna gör och säger? Man kan inte hjälpa någon som inte vill ha hjälp, men jag älskar min pappa och ser honom bli förstörd av onödiga mediciner i åratal!

  Det gick utmärkt att dra in både Vioxx och Dexofen, som jag själv hade stor nytta av och fick ett helvete att ersätta. Men diklofenak med alla sina livsfarliga biverkningar, för att inte tala om att det är ett miljögift som utrotar djur, får finnas kvar på marknaden?! Pengar betyder allt, som vanligt… 🙁

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng