Fördelar och risk med långvarig användning av Brilique

Riskerna för nya hjärtinfarkter minskade betydligt vid användning av ticagrelor men också risken för större blödningar.

16 mar 2015, kl 11:31
0

Det visar resultaten från den stora Pegasus-studien, med över 21 000 patienter som lottades till att antingen får ticagrelor 60 eller 90 mg två gånger dagligen eller placebo och lågdosbehandling med acetylsalicylsyra.

Långtidsstudien som finansierats av Astrazeneca visar att behandling med företagets Brilique, ticagrelor, minskar risken för nya kardiovaskulära händelser hos patienter med en sådan historia med cirka 16 procent.
Efter 33 månader hade 7,77 procent respektive 7,85 procent av patienter som behandlats med ticagrelor fått en ny stroke eller hjärtinfarkt eller drabbats av kardiovaskulär död. Motsvarande siffra i placebogruppen var 9,04 procent.

På minussidan fanns en ökad risk för stora blödningar hos patienter som behandlades med ticagrelor jämfört med placebopatienterna.
I en kommentar till Reuters noterar Johan Keany vid University of Massachusetts Medical School som var involverad i studien att för 10 000 behandlade patienter skyddar Brilique mot 42 kardiovaskulära händelser och orsakar 31 större blödningar.

Men förekomsten av hjärnblödning och dödliga blödningar var inte större i Briliquegruppen.

Astrazeneca har nyligen lämnat in sin ansökan för långtidsbehandling med tricagrelor till läkemedelsmyndigheterna i både Europa och USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng