Mörk choklad testas mot hjärtinfarkt

Under fyra år ska en studie testa om kakaoflavanol förebygger stroke och hjärtinfarkt.

17 mar 2014, kl 12:36
0

Studien, i vilken 18 000 amerikanska kvinnor ska delta, är den första riktigt stora för att undersöka om kakaoflavanol förbättrar blodtryck, kolesterolnivåer, artär hälsa och andra hjärtrelaterade faktorer. Tidigare mindre studier har visat på sådana positiva egenskaper.

I studien ska man nu, i en dubbelblind test, använda sig av kapslar packade med den nyttiga ingrediensen minus sockret och fettet för att se om det finns några tydliga hälsofördelar.
Kvinnorna rekryteras från Women Health Initiative studien som hittills gjort sig mest känd för projektet som visade att östrogenbehandling av kvinnor i klimakteriet snarare ökade risken för hjärtkärl-problem än minskade dem.

Studien sponsras, förutom med offentliga medel, också av godisföretaget Snickers, som för övrigt redan patenterat ett sätt att extrahera höga halter av flavanols från kakao och lägga det i kapslar. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng