Föräldrarroll kan påverka behandling med prednisolon

Att låta föräldrarna initiera behandling med kortisonpreparat till barn
som drabbas av akut astma kan lindra symtomen och minskar skolfrånvaro.
Men effekten är relativt liten visar en studie.

3 mar 2010, kl 12:03
0

Att läkare behandlar barn som drabbas av akut astma med orala kortikosteroider har i tidigare studier visat sig ge en bra effekt. Forskare i Australien har undersökt om behandling med kortikosteroiden prednisolon som initieras av föräldrarna också ger en god effekt.

Anledningen till att forskarna vill veta hur föräldrarnas inblandning påverkar utfallet är att behandlingen behövs sättas in tidigt. Att engagera föräldrarna skulle kunna leda till en mer effektiv och snabbare behandlingsstart resonerade forskarna. I den randomiserade kontrollerade crossover ingick 230 barn mellan fem och tolv år med diagnostiserad astma. Dessa följdes under en period på tre år. Totalt innebar det 308 anfall av astma, varav 155 behandlades med föräldrarinitierad prednisolon och 153 med placebo. Doseringen var 1mg/kg kroppsvikt per dag och barnen fick detta som komplement till sina standardbehandling.

Resultaten, som publicerats online på Brittish Medical Journal, visar att medelnivån på symptom under dagtid skattades vara 15 procent lägre vid de tillfällen då barnen fick prednisolon av föräldrarna. Även nattetid var symptomen lägre i  prednisolongruppen än i placebogruppen. Barnen vars föräldrar gav dem prednisolon var också i mindre utsträckning borta från skolan.

Forskarna skriver att även om resultaten var positiva för de barn som fick korttidsbehandling med kortikosteroider av sina föräldrar så var det en relativt liten skillnad jämfört med placebo. Att låta föräldrarna vara dem som inleder behandlingen riskerar också att leda till en överanvändning av läkemedlet skriver de.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng