Annons

Automat okej enligt Läkemedelsverket

Att sälja receptfritt är populärt visar siffror från Läkemedelsverket.
Snart kommer värktabletter, nässpray och andra delar av sortimentet
finnas att köpa i automater.

3 mar 2010, kl 12:17
0

Annons

I maj planerar företaget Green Cross Europé att dra igång sin försäljning av vissa receptfria läkemedel i automater. Automaten ska sättas upp på platser med mycket folk som stationer, flygplatser, mässor och universitet. Exakt vilka produkterna blir avslöjar man inte än men det kommer att finnas, värktabletter, nässpray och sluta röka-produkter.
– Vi kommer att hyra in oss på olika platser och ha egen personal som fyller på en till två gånger i veckan och servar maskinerna så att de är fräscha, säger Tony Löfholm, marknadsansvarig på Green Cross.

De första läkemedelsautomaterna sätts upp i maj i Stockholm och Mälardalsområdet. Sedan följer Göteborg och Malmö. Enligt Johanna Lindholm på Läkemedelsverket uppfyller automaterna de krav som ställs.
– Om läkemedlen hålls inlåsta betraktas det som säkert och då behöver de inta vara under uppsikt, säger hon.

Ett krav som ställs är att den som köper receptfria läkemedel ska vara minst 18 år. Det löser Green Cross med ett särskilt patenterat system.
– Genom att det bara går att handla med kort med chip och pinkod i automaterna kan man genom att knappa in sitt personnummer göra en koll mot en extern databas och se att personen är 18, säger Tony Löfholm.