Flytt av EMA får kritik

Ansvaret för EMA flyttas från hälso- och konsumentfrågor till industri- och marknadsområdet. Det har väckt kritik från flera håll.

17 sep 2014, kl 11:28
0

Foto: iStockphoto

Den nya EU-kommissionen har beslutat att flytta ansvaret för EMA. Nu ska inte längre direktoratet för hälso- och konsumentfrågor styra arbetet för läkemedelsreglering inom unionen. Ny huvudman blir direktoratet för inre marknad och näringsliv som tills för sex år sedan också hade ansvaret. 

Flera konsumentorganisationer har framfört farhågor om att beslutet gynnar industrin och samtidigt riskerar folkhälsan.  En av dem är intresseorganisationen AllTrials som verkat för att alla studiedata från kliniska undersökningar ska presenteras öppet, även de fall som visat på negativa resultat.

EU röstade tidigare i våras igenom regler som ska gälla från 2016 då alla kliniska resultat ska presenteras i en öppen databas. Nu befarar kritiker att transparensen kan minska då intressekonflikter kan uppstå. 

Kongressledamoten Glenis Willmott som länge arbetat för att öka insynen om kliniska resultat säger till AllTrials att den enda tidigare motståndaren till ökad öppenhet var just direktoratet för inre marknad och näringsliv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng