Insulinpumpar bättre än injektioner för diabetiker

En studie på fler än 18 000 diabetiker visar att insulinpumpar minskar risken att dö i hjärtkärlsjukdom.

17 sep 2014, kl 10:18
0

Insulinpumpar har använts i mer än 30 år, men enligt svenska forskare har få studier undersökt långtidssambandet mellan pumparna och risken för hjärtkärlsjukdom och ökad dödlighet. Nu har forskare vid Göteborgs universitet undersökt sambandet hos fler än 18 000 patienter med diabetes typ I under nästan sju år. 

Forskarna har analyserat data från det nationella diabetesregistret, där 2 447 patienter med insulinpump jämfördes med 15 727 patienter som injicerade insulin flera gånger om dagen. De patienter som hade en insulinpump hade 29 procents lägre dödlighet av samtliga orsaker än de som fick insulininjektioner. Dödligheten i hjärtkärlsjukdom var 43 procent lägre för de med insulinpump.

Forskarna menar att även om det finns ett samband mellan insulinpumpar och en lägre risk för hjärtkärlrelaterade dödsfall, så är det viktigt att påpeka att det är en observationsstudie och att patienterna med insulinpump noggrant valts ut.

Studien presenterades vid den europeiska diabeteskongressen EASD.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng