Annons

Flera apotekskedjor drabbade

Konsekvenserna av värdetransportföretaget Panaxias konkurs går i dagsläget inte att överblicka helt. Klart är att flera apotek är drabbade.

21 sep 2012, kl 14:41
0

När transportföretaget Panaxia begärdes i konkurs den 5 september i år vad det många som blev chockade. Apoteksbranschen är en av de som drabbats och även om de totala effekterna ännu inte är klara så har konkursen ställt till det ordentligt.

 
Både Apoteket AB och Apoteksgruppen hör till de som anlitat Panaxia för sina värdetransporter och det pågår nu arbete för att hitta nya lösningar.
Det här är en komplicerad konkurs och även om det inte är klart vad konsekvenserna blir så är det kännbart. Framför allt för de enskilda småföretagarna är det extra tufft, säger Birgitta Lange Sjöblom, pressansvarig på Apoteksgruppen.
 
För Apoteket AB har Panaxia skött värdetransporter men också transport av varor. Enligt pressansvarige Maria Csehalmi Andersson påverkas båda dessa områden av konkursen.
– Vi jobbar nu för att ta fram nya lösningar och kommer att kunna lämna besked om hur det kommer att bli om några dagar, säger hon.
 
Apotek Hjärtat som inledde en egen varuförsörjning så sent som i augusti hade även de ett samarbete med Panaxia. Men enligt presschef Charlotte af Klercker var det projektet så nytt att det inte får några mer omfattande konsekvenser för företaget.
– Det gällde transport av vissa varor, främst handelsvaror  och några läkemedel som Panaxia skulle sköta. Men vi har inte drabbats alls i samma utsträckning som många andra, bland annat för att det inte handlade om värdetransporter, säger hon.
 
Även Apotek Hjärtat jobbar nu för att hitta en långsiktig ersättare för Panaxia.
 
Förutom de praktiska svårigheter som uppstår blir det ekonomiska konsekvenser för de som drabbats. Något som blir extra kännbart för småföretagare i till exempel Apoteksgruppen.  Birgitta Lange Sjöblom säger att de jobbar på att kunna stötta småföretagarna i den fortsatta processen.
 
Även Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, säger att det insträffade blir extra  tufft för småföretagarna.
-Både stora och små medlemsföretag drabbas men som ensild företagare är det svårare att bära stora ekonomiska förluster som dessa, säger han.
 
Riksrevisionsnämnden har inlett en utredning mot Panaxias före detta revisor enligt Dagens Industri. Bland annat ska de bland annat ska undersöka företagets rutiner för hanering av kundernas dagskassor och tömningar av bankomater. Två före detta höga chefer inom Panaxia kommer också att åtalas för grovt bokföringsbrott.