Fler ska behandlas med nya diabetesläkemedel

Fler ska behandlas med nya diabetesläkemedel

Socialstyrelsen rekommenderar att fler diabetiker ska behandlas med nya effektiva glukossänkare.

29 maj 2017, kl 11:55
0

Annons

Erik Åhlin, utredare Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen

De nya nationella riktlinjerna från Socialstyrelsen framhåller vikten av effektiv glukossänkning hos personer med typ 2 diabetes. De nyare glukossänkande läkemedlen som kommit de senaste åren i form av GLP-1-analoger, DPP-4-hämmare och SGLT2-hämmare har alla fått en generellt mer uppgraderad roll som rekommenderade läkemedel i riktlinjerna.

Vad gäller vissa läkemedel inom grupperna GLP-1-analoger och SGLT-2-hämmare har studier också visat på en gynnsam effekt på diabetespatienter med hjärt- kärlsjukdom. I de nya nationella riktlinjerna rekommenderar därför Socialstyrelsen hälso- och sjukvården att erbjuda personer med typ 2-diabetes som haft minst en hjärt- kärlhändelse behandling med GLP-1-analogen liraglutid eller SGLT-2-hämmaren empagliflozin.

– Vi har blivit säkrare på dessa läkemedelsgrupper generellt och vad gäller dessa två substanser har man sett positiva effekter på hjärt- kärlsjukdom. Därför ger vi dessa läkemedel en högre prioritering i patientgruppen som haft en hjärt- kärlhändelse, säger Erik Åhlin, projektledare för Socialstyrelsens nya riktlinjer för diabetesvård.

GLP-1-analoger och DPP-4-hämmare har varit godkända sedan år 2007 och SGLT-2-hämmarna nådde den svenska marknaden år 2013. De två första läkemedelsgrupperna verkar genom att stimulera insulinfrisättningen, men påverkar även mättnaden genom att bromsa tömningen av magsäcken. SGLT2-hämmarna verkar genom att öka glukosutsöndringen i urinen och sänker därmed blodglukosnivån.

– Vi har sett att användningen av dessa nya läkemedel har ökat de senaste åren. I och med att vissa av dem även har positiva effekter på hjärt- kärlsjukdom såg vi ett behov av att uppdatera riktlinjerna med mer fokus på en individualiserad behandling för personer med diabetes och samtidig hjärt- kärlsjukdom, säger Erik Åhlin.

Nytt är också sättet riktlinjerna tagits fram på. I stället för nya nationella riktlinjer för hela diabetesområdet har Socialstyrelsen denna gång kommit med rekommendationer för ett mer avgränsat område.

– Vi har infört en tydligare förvaltning av riktlinjerna och riktar in oss på områden där vi förväntar oss de största förändringarna. Nu planerar vi tätare uppdateringar av riktlinjerna i takt med att kunskapsläget ändras, säger Erik Åhlin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng