Fler rekommendationer från NLT

Lucentis är ok vid en diagnos, men inte en annan, anser NLT som också kommer med flera andra rekommendationer för slutenvårdspreparat.

17 jan 2014, kl 10:54
0

Annons

TLV fick i uppdrag av regeringen att att ta fram en försöksverksamhet för nationella hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som används inom slutenvården. NLT-gruppen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fick i uppdrag att välja ut läkemedel och lämna rekommendationer till landstingen baserat på TLVs bedömning.

Nu har NLT kommit med flera nya rekommendationer. En av bedömningarna gäller Benlysta, belimumab, som är en tilläggsbehandling hos vuxna med aktiv SLE. Enligt NLT erbjuder företaget landstingen ett lägre pris, vilket ger en uppskattad QALY-kostnad under 750 000 kronor. Därför rekommenderar NLT landstingen att använda Benlysta enligt indikation till patienter med hög grad av sjukdomsaktivitet till det lägre priset.

NLT har även bedömt influensavaccinet Fluenz, som ges i form av nässpray till barn mellan 2 och 18 år. Enligt gruppen är vaccinet bättre än andra influensavacciner och kostnaden per QALY under 215 000 kronor, och därför rekommenderar man landstingen att använda Fluenz till barn i en riskgrupp.

Lucentis, ranibizumab, har bedömts utifrån två olika diagnoser. När det gäller diabetiska makulaödem blir kostnaden per QALY cirka 990 000 kronor, vilket inte anses som ett kostnadseffektivt alternativ till exempelvis laserbehandling. NLT rekommenderar därför inte Lucentis vid behandling av diabetiska makulaödem om inte priset blir väsentligt lägre. Däremot anser NLT att Lucentis är kostnadseffektivt vid behandling av makulaödem orsakad av retinal venocklusion, under förutsättning att det finns avtal om prisreduktion.

När det gäller Zaltrap, aflibercept, för behandling av patienter med metastatisk kolorektal cancer rekommenderar NLT landstingen att använda det som ett av flera alternativ, förutsatt priset efter landstingens upphandlingar.

Jevtana, cabazitaxel, används i kombination med prednison eller prednisolon för patienter med metastaserande prostatacancer. Enligt en uppskattning från TLV ligger kostnaden per vunnet QALY mellan 1 180 000 kronor och 1 440 000 kronor. Men för patienter som initialt svarat på docetaxel  men progredierar inom tre månader antas kostnaden bli lägre, mellan 860 000 kronor och 1 miljon kronor. Därför rekommenderar NLT landstingen att endast använda Jevtana för patienter som fortskrider inom tre månader efter den sista dosen docetaxel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng