Fler kliniska prövningar i år igen

Trenden med fler kliniska prövningar håller i sig. Både antalet nystartade studier, och det totala antalet pågående studier ökade under förra året jämfört med året innan.

24 maj 2005, kl 16:23
0

Totalt pågick 624 kliniska prövningar av läkemedel under 2004, jämfört med 531 prövningar året innan. Ökningen gällde även nystartade prövningar, som var 320 under förra året, jämfört med 270 som startades året innan. Det är prövningar i Fas I och Fas IV-studier som ökat, övriga var i princip oförändrade.


Uppgifterna kommer från en enkät om kliniska prövningar av läkemedel i Sverige bland Läkemedelsindustriföreningens (LIF) medlemsföretag som utförs varje år.
Enkätundersökningen visade också att antalet anställda inom forskning och utveckling i läkemedelsindustrin har ökat med ungefär 3000 personer de senaste tre åren. Totalt arbetade 22 100 personer med klinisk forskning och utveckling i läkemedelsindustrin under förra året.Men trots de positiva beskeden finns det fortfarande anledning att vara orolig över forskningsklimatet i Sverige anser LIF.


– Den oro vi känner för kliniska prövningar dämpas naturligtvis av beskedet, men de underliggande problemen med en sjukvårdsorganisation där utrymmet och intresset för kliniska prövningar är osäkert eller vikande anser vi fortsatt ligger kvar, säger Richard Bergström, vd för LIF i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng