Annons

Norska studenter accepterar fusk

Tio procent av de tillfrågade medicinstudenterna tycker det ok att förfalska data.

7 maj 2013, kl 09:24
1

Annons

I studien där man undersökt inställningen till oärlighet och fusk tillfrågades 262 doktorander vid medicinska fakulteter i Norge. Av dessa svarade 189 på enkäten.

Även om det rapporteras om mindre forskningsfusk i Norge jämfört med många andra länder, så är inte oärlighet något okänt för de norska doktoranderna. 38 procent av dem tyckte till exempel det var acceptabelt att pröva en mängd olika analyser tills man finner ett resultat som är signifikant. 
-Det är problematiskt att så pass många accepterar fabrikerade data, säger professor Bjørn Hofman, till den norska läkartidningen och en av studiens författare.
Studien visar också att en majoritet inte vet om deras egen institution har några riktlinjer för det vetenskapliga arbetet.

Många av studenterna säger sig dock vara beredda att rapportera fusk som de upptäcker, 79 procent påstår sig vara villiga att göra det.
En intressant motsättning, tycker Bjørn Hofman. En förklaring kan vara att doktoranderna enbart tänker på mycket allvarligt fusk när de säger sig vilja rapportera, tror han.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng