Annons

Fler behöver involveras i etiska diskussioner

Statens medicin-etiska råd diskuterades i veckan, under en nationell konferens, bland annat hur medborgare ska bli mer involverade i den etiska diskussionen.

11 sep 2015, kl 09:28
0

Annons

Nu i veckan anordnade Statens medicin-etiska råd, Smer, en internationell konferens i samband med att rådet varit verksamt i 30 år.

Något som stod klart var att medborgarna behöver bli mer engagerade i den etiska diskussionen. Under konferensens gång kom det fram att det finns flera olika sätt att göra det på och att Sverige ligger lite efter inom området.

– Vi från svensk sida vill se vilka modeller som fungerar. I Storbritannien har man till exempel en variant där man lägger ut frågor på nätet för att få respons, säger Kjell Asplund, ordförande för Smer.

I Sverige har Smer ett projekt om adhd där man har en ungdomsdialog och låter ungdomar rösta med mentometerknappar, och diskutera i mindre grupper.

– Det har varit väldigt givande och intressant, säger Kjell Asplund.

Något som även diskuterades var human enhance, alltså hur vi ska bli bättre människor, både psykiskt och fysiskt. Det kan till exempel vara inom militären som man använder läkemedel för att förbättra insatsen, men även studenter använder en variant för att bli mer fokuserade och orka studera längre.

Smer har tidigare kommenterat det man kallar hjärndopning, kognitiv prestationshöjning hos friska personer. Utifrån nationella och internationella rapporter sammanfattar och kommenterar rådet forskningen inom områden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng