Annons
Fler än 2 000 får gå när Novartis byter fokus

Fler än 2 000 får gå när Novartis byter fokus

Det schweiziska läkemedelsbolaget stänger fem tillverknings-sajter i Schweiz och Storbritannien.

26 sep 2018, kl 08:14
0

Annons

I går tisdag meddelade läkemedelsbolaget Novartis på sin schweiziska hemsida att man lägger ner fem anläggningar för tillverkning av tabletter. Totalt innebär det att 2 550 jobb försvinner. Fyra av anläggningarna, inklusive en affärsserviceenhet, ligger i Schweiz och en i Storbritannien och 2 150 respektive 400 jobb kommer att försvinna från vardera stället.

Nedläggningarna är en del av ett förändringsprogram som presenterades redan 2016 med syfte att öka lönsamheten och effektivisera tillverkningen. Bolaget ska också fokusera på mer avancerade terapier som genterapi och biologiska läkemedel.

– Vår portfölj utvecklas från högvolymprodukter till mer specialiserade produkter, liksom till mer individanpassade innovativa läkemedel, sade Novartis vd Vas Narasimhan i samband med att nedläggningarna offentliggjordes, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nedläggningarna kommer att ske under en fyraårsperiod. Samtidigt ska bland annat nya anläggningar byggas i Schweiz för tillverkning av Novartis Car-T-läkemedel Kymriah, meddelar bolaget. Detta kommer att generera runt 450 nya jobb.