Annons

Fiskolja förbättrar effekten av statiner

Patienter som behandlas med statiner och samtidigt äter omega-3 fettsyror löper en minskad risk att drabbas av hjärtsjukdom visar en stor japansk studie.

11 apr 2007, kl 12:38
0

Annons

Patienter som äter både statiner och omega-3 fettsyran eikosapentaensyra (EPA) har en 19 procent lägre risk att drabbas av hjärtproblem. Det visar en stor japansk studie som nyligen presenterades i The Lancet, och som följt drygt 18 000 patienter som behandlats för höga kolesterolvärden under fyra och ett halvt år. Att statiner och EPA var för sig minskar risken för hjärt-kärlsjukdom har flera tidigare studier visat, men det här är den första större studie som undersöker effekten av att kombinera statinbehandling med ett dagligt intag av kosttillskottet EPA.
– Det är en intressant studie som visar en visserligen ganska svag men ändå synlig vinst av att äta omega-3. Reslutaten gör att man vill veta mer och säkert kommer det komma fler studier som undersöker det här, säger Mats Rudling, professor i experimentell kardiovaskulär forskning på Karolinska institutet.  


De studerade patienterna behandlades antingen med 5 mg simvastatin eller 10 mg pravasatin. Hälften av patienterna fick tillägg av 1800 mg EPA. I gruppen som bara behandlades med statiner drabbades 3,5 procent av hjärtrealterade symtom, i EPA-gruppen var det istället 2,8 procent vilket innebär en signifikankt skillnad. Med hjärtrelaterade symtom menas i studien plötslig hjärtdöd, hjärtinfarkt, instabil angina eller behov av revaskularisering. Riskminskningen blir dock bara signifikant för de händelser som inte ledde till döden, studien visar alltså inte på någon skillnad i antalet akuta dödsfall.  
– Det kan bero på att det är väldigt svårt att visa på skillnaden i dödsfall, ofta måste man följa populationen under en mycket lång tid. Därför väljer man att mäta andra hjärtsymtom där det är lättare att se skillnaden snabbare, säger Mats Rudling.


Japaner äter betydligt mycket mer fisk än personer i västvärlden vilket gör att resultaten blir svåra att generalisera. De japanska forskarna efterlyser därför ytterligare studier i andra länder för att bekräfta resultaten.
– Populationen i den här studien äter mycket fisk vilket gör att även kontrollgruppen får i sig mycket omega-3, så rimligen borde en liknande studie i en population som inte äter så mycket fisk kunna visa på en större effekt av omega-3.


Resultaten visar också att kolesterolhalten inte skiljde sig mellan de båda grupperna, vilket talar för att den minskade risken inte hade med kolesterolet i sig att göra utan snarare någon annan effekt av EPA.


Forskarna skriver i sin konklusion att resultaten visar att EPA är ett lovande komplement till statinbehandling. Mats Rudling håller med om att resultaten pekar åt det hållet, men han tycker ändå att man ska vara lite försiktig när man tolkar effekten av omega-3.
– Jag skulle tro att riskminskningen hade blivit ännu större om man till exempel bara hade höjt statindoserna som var rätt låga. Idag är statinbehandlingarna billigare än fiskolja och då är frågan om det är vettigt att fokusera på fiskolja som ett komplement om man kan få samma effekt med en höjd statindos, säger han.