Annons
Fiskar blir asociala av lugnande medel

Fiskar blir asociala av lugnande medel

Rester i vattnet av lugnande läkemedel gör abborrar mer riskbenägna enligt en svensk studie.

15 feb 2013, kl 12:12
1

Annons

Forskare vid Umeå universitet har studerat hur abborrar påverkas när de simmar i vatten som innehåller den ångestdämdande substansen oxazepam.  Studien, som publicerats i Science, visar att abborrarna reagerar bland annat genom att lämna stimmet och genom att äta snabbare, beteenden som på sikt kan få ekologiska konsekvenser.

Förändringarna hos fiskarna kom när de vistades i vatten med samma halter av bensodiazepien oxazepam som förekommer i svenska vattendrag vid tätbefolkade områden.
– Normalt sett är abborrar skygga och jagar i stim. Det är en känd strategi för överlevnad och tillväxt. De som simmade i oxazepam blev betydligt tuffare, säger Tomas Brodin, huvudförfattare till artikeln i ett pressmeddelande.

Att lämna stimmet kan vara riskfyllt för en abborre eftersom den då får ett sämre skydd mot att bli uppäten av rovfiskar. Enligt forskarna kan bettendeförändringarna hos fiskarna på sikt leda till förändringar i artsammansättningen och påverka algblomningen eftersom abborarna äter zooplankton som i sin tur lever på alger. Om fiskarna äter mer plankton riskerar det att bli mer alger.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Är det jag som tänkte konstigt eller är fakta feltolkade i artikeln?

  I sista stycket skriver man att abborens förändrade beteende kan påverka algblomningen. Detta för att abborarna äter zooplankton som i sin tur lever alger. Men början på artikeln handlar ju om att aborrarnas nya beteende är mer riskfyllt. Borde dom inte bli färre då- äta mindre plankton. Och således borde algblomningen bli mindre eftersom fler Zooplankton klarar sig från Abborrarna och således kan äta upp mer alger?

  Hmmm.

  Lite rörigt måste jag erkänna. Är det fler eller färre abborrar i sjöarna påverkar algblomningen?

  Eller är det så att detta att de vågar sig ut från stimmen gör att de får i sig mer plankton och på det viset minska antalet plankton i sjön? Jag hänger inte helt med.

  Hur ska vi göra för att minska risken för ökad algblomning, öka utsläppen av lugnande eller minska dem?

  Varför lägger jag så stor vikt vid detta överhuvud taget kan man ju undra? jo för att just algbloming är något som även den mest ointresserade kan förstå och vilja minska. Algblomning är äckligt och förstör badvattnet. Om det är så att ökad mängd läkemedel i vattnet ökar risken för stora algblomningar så kanske man kan få med dessa ointresserade slöfockar i att minska utsläppen av läkemedel i våra sjöar och hav.

  Kanske äter jag för mycket abborre och har för stor halt lugnande i mig den vägen? hmmmm

  miljömuppen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng