Fel i beredning av cancerpreparat

Flera danska sjukhus har brustit i rutinerna vid beredning av cancerpreparatet Jevtana. Ett 70-tal patienter har fått en för hög dos av läkemedlet vilket kan ha orsakat dödsfall.

3 feb 2014, kl 10:38
0

Sjukhusapoteken i två av fem danska regioner har systematiskt doserat läkemedlet Jevtana fel konstaterar Sundhetsstyrelsen. Totalt uppges 74 patienter ha fått läkemedlet i för höga koncentrationer. Under 2012 ändrades bipacksedeln där beredningsförfarandet preciserats vilket flera sjukhusapotek har missat. Tre personer kan ha dött till följd av felmedicineringen, enligt universitetssjukhuset i Århus.

Jevtana innehåller den aktiva substansen cabazitaxel och används vid behandling av vissa former av prostatacancer. Läkemedlet tillhandahålls som koncentrat som blandas med injektionslösning. Enligt Sundhetsstyrelsen har den felaktiga beredningen lett till att vissa patienter i Region Midt i Jylland och Region Syddanmark har fått en dos som är 16-20 procent för hög. En så hög dos medför ökade risker för allvarliga biverkningar som svåra infektioner eftersom immunförsvaret påverkas.

Myndigheten konstaterar att berörda sjukhusapotek har saknat rutiner för att säkerställa att beredningen gått rätt till och kommer att utföra inspektioner för att kontrollera att rutinerna ändras.

Sommaren 2013 ändrades reglerna i Danmark om färdigställandet av läkemedel på sjukhusapotek. De nya reglerna tillåter apoteken att bereda större volymer av Jetvana vilket lett till att metodfelen nu har drabbat ett stort antal patienter.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng