Annons

FDAs nya ledning klar

Barack Obama har nu tillsatt de båda toppositionerna inom det
amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket FDA. Valet av Margaret
Hamburg som chef hyllas av industrin medan valet av Joshua Sharfstein
som hennes vice får ett svalare mottagande.

16 mar 2009, kl 12:01
0

Annons

Den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration, FDA, har fått utstå en hel del kritik de senaste åren efter flera allvarliga problem där kontaminerade livsmedel varit bland de mest uppmärksammade.

Med ansvar för både läkemedels- och livsmedelsfrågor har organisationen anklagats för att vara både ineffektiv och dåligt skött av Bushadministrationen. När president Barack Obama i lördags namngav Hamburg och Sharfstein som de som ska leda FDA var han samtidigt tydlig med att FDA ska bli bättre på att arbeta för amerikanarnas säkerhet.

Margaret Hamburg som nu blir blir chef är en 53-årig läkare som kommer direkt från posten som ansvarig för hälso- och sjukvård i New York city. Hon är specialiserad på neurovetenskap och bioterrorism och arbetade bland annat med Bill Clinton för att rusta USA för eventuellt utbrott av fågelinfluensa. Hon välkomnas av både konsumentföreträdare och av den forskande läkemedelsindustrin. De senares branschorganisation PhRMA skriver i ett pressmeddelande att hon har den kunskap och erfarenhet som krävs för att stötta forskningsbaserad verksamhet.

Valet av 39-åriga Joshua Sharfstein hyllas inte på samma sätt av industrin. Han uppskattas däremot av konsumentorganisationer som menar att han är precis den industriskeptiker som FDA behöver. Sharfstein som för närvarande är ansvarig för hälso- och sjukvården i Baltimore har gjort sig ett namn för att ha granskat läkemedelsindustrin. Han är en av de drivande bakom frågan om skärpta varningar vid försäljning av receptfria förkylningsläkemedel till barn. Han har också ett tätt samarbete med kongressledamoten Henry Waxman som driver frågan om en fungerande generikamarknad.

I samband med utnämningen av de båda meddelade Barack Obama att FDA nu ska bli mycket bättre på att kontrollera säkerheten av livsmedel och läkemedel. USA har den senaste tiden skakats av ett antal skandaler med kontaminerade livsmedel liksom bristande säkerhet i läkemedelsfabriker.