Färre våldsbrott med antipsykotisk behandling

Personer med psykisk sjukdom begick färre brott när de behandlades med antipsykotiska läkemedel, enligt en svensk-brittisk studie.

8 maj 2014, kl 10:16
0

Foto: iStockphoto

Människor med schizofreni och bipolär sjukdom har högre risk att begå och drabbas av våld. Forskare vid Karolinska institutet och Oxford universitetet i Storbritannien, har undersökt om behandling med antipsykotiska och humörstabiliserande läkemedel kan minska risken.

Forskarna analyserade svenska registerdata för 40 937 män och 41 170 kvinnor som fått antipsykotiska eller humörstabiliserande läkemedel utskrivna mellan 2006 och 2009. De antipsykotiska läkemedlen var clozapin och risperidon och de humörstabiliserande var litium och karbamazepin. Under perioden dömdes 6,5 procent av männen och 1,4 procent av kvinnorna för våldsbrott.

Forskarna såg att under de perioder då patienterna hämtade ut sina antipsykotiska läkemedel minskade våldsbrotten med 45 procent. För humörstabiliserande läkemedel var siffran 24 procent.

Det är vanligt att en kombination av de två läkemedelstyperna förskrivs, men forskarna kunde inte hitta några belägg för att kombinationsbehandlingen ytterligare minskar risken för våldsbrott. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng