Annons

EU undersöker misstänkt samarbete

Även EU undersöker nu om Roche och Novartis haft ett olagligt samarbete kring läkemedlen Lucentis och Avastin.

8 maj 2014, kl 11:12
0

Den italienska konkurrensmyndigheten bötfällde i mars i år läkemedelsföretagen Roche och Novartis för ett otillåtet samarbete. Företagen ska ha ingått ett samarbetsavtal för att förhindra att det billigare läkemedlet Avastin förskrevs off label mot våt makuladegeneration istället för Lucentis. Enligt myndigheten ska samarbetsavtalet ha gett landet ytterligare 400 miljoner kronor i hälso- och sjukvårdskostnader. Roche och Novartis överklagade böterna på nästan 1,6 miljarder kronor.

Sedan dess har även Frankrikes konkurrensmyndighet granskat ett eventuellt otillåtet samarbete och genomförde en räd mot Novartis och Roches lokala kontor i landet. Nu har även EU inlett en utredning mot företagen, skriver Fierce Pharma. Exakt vad utredningen innebär är inte känt, men EU samarbetar med franska och andra europeiska myndigheter.

Företagen har tidigare nekat och menar att det inte finns ett samarbetsavtal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng