Annons

Farmaciförbundet går i graven

Till årsskiftet upphör Farmaciförbundet och medlemmarnas fack blir Unionen.

29 okt 2013, kl 09:46
0

Carina Jansson tar med sig medlemmarna till Unionen

Farmaciförbundets cirka 7 000 medlemmar kommer från årsskiftet att tillhöra fackförbundsgiganten Unionen. De organiserar idag över en halv miljon arbetstagare inräknat studenter och pensionärer. Beslutet har förberetts under en tid, bland annat gick man i våras ut med en medlemsenkät där medlemmarna ställde sig positiva till uppgåendet.

Varför har ni bestämt er för det här?
– Apoteksmarknaden är så förändrad efter omregleringen, så våra medlemmar behöver betydligt mer stöttning och hjälp än vad vi som ett litet fackförbund kan ge. Apoteksföretagen följer inte kollektivavtal, men vi hinner inte med alla ärenden, säger Carina Jansson ordförande i Farmaciförbundet.

Har du några exempel?
– Arbetsgivarna försöker smita undan på alla möjliga sätt skulle jag säga, anställda få till exempel inte sina arbetsscheman i tid, man får besked om att man ska jobba på ett annat apotek sent på kvällen innan, man försöker komma undan övertidsersättning för att nämna några.
– Genom att vi går med i Unionen blir det mycket enklare för våra medlemmar att få hjälp. De kan vända sig till ombud i den egna regionen och få hjälp av ombudsmän på orten.

Varför gick ni inte istället ihop med fackförbundet Sveriges Farmaceuter?
– Därför att de inte vill ha apotekstekniker i sitt förbund. Jag har varit ute och fiskat men inte fått något napp från dem. De vill bara ha våra apotekare och receptarier men vi kan inte arbeta så, vi arbetar med teamet.

Men finns det inte en risk att ni nu förlorar medlemmar till det facket?
– Nej jag ser inte det som en direkt risk. Men gör vi det då har vi gjort ett dåligt arbete och inte informerat om möjligheterna inom Unionen.

Kansliet på Farmaciförbundet läggs inte ned utan ska till årsskiftet ha flyttat över fysiskt till Unionens lokaler.
– Inom Unionen startar vi bransch farmaci och hälsa, en avdelning inom Unionen där också de som arbetar inom till exempel läkemedelsindustrin kommer att finnas. Vi går från att vara 7 000 medlemmar till att bli åtminstone dubbelt så stora. Men det är viktigt att vi nu profilerar oss så att medlemmarna förstår att det här blir ett lyft.