Annons

Få förändringar för att förbättra patientskyddet

Det behövs ingen lagstiftning som reglerar möjligheterna att få ersättning när man fått biverkningar av läkemedel. Det anser patientskadeutredningen. Men utredningen får kritik av konsumentinstitutet Kilen.

21 apr 2004, kl 11:47
0

Möjligheterna att få ersättning för behandlingsskador fungerar i stort sett bra. Men informationen om möjligheterna bör förbättras.
Det är slutsatsen i den utredning, Patientskadeutredningen, som regeringen tillsatte sommaren 2002 och som nu kommit med sitt betänkande.

Medan patientskadeförsäkringen är reglerad i lag är läkemedelsförsäkringen en frivillig överenskommelse mellan tillverkare och importörer av läkemedel. Utredningen tycker att läkemedelsförsäkringen fortsättningsvis också ska vara frivillig.

En lagreglering, det vill säga att företagen måste teckna försäkring, skulle troligen strida mot EU-reglerna. Den möjlighet som då återstår är att staten tar över ansvaret också för biverkningsskador.

? Utredaren har nog insett att staten har tillräckligt med kostnader, för att vilja ta över det här ansvaret från oss, säger Ralf Blomberg, vd för Läkemedelsförsäkringsföreningen.

? Utredningen konstaterar ju att det fungerar bra, även om man letat efter några saker som man vill rätta till. Men när det gäller oss kan de alltså bara komma med rekommendationer, eftersom försäkringen är frivillig.

En rekommendation från utredarna är att läkemedelsförsäkringen också ska ersätta skador som orsakats av tillverkare eller importörer som inte är medlemmar i föreningen.

Det tror Ralf Blomgren inte är aktuellt. Han menar att problemet är relativt litet eftersom drygt 90 procent av läkemedelsaktörerna är medlemmar i föreningen.

Ett annat förslag från utredningen är att försäkringen också ska omfatta allvarliga psykiska skador.


Om Ralf Blomgren är nöjd med utredningen så är Lena Westin på konsumentinstitutet Kilen istället upprörd.

? Jag tycker den är närmast skandalös. Man föreslår ingen ändring av betydelse. Läkemedelsförsäkringen ska naturligtvis handhas av samhället.

Hon är mycket kritisk till utredningens sammansättning.
Förutom Ralf Blomgren, har till exempel Kaj Essinger, vd för Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag samt representanter för företag och landsting suttit med som experter.

? Experterna har enbart varit företrädare för försäkringstagarna. I princip kan man säga att de utrett sig själva! Ingen har representerat patienterna.

Utredningen är nu ute på remiss till den 15 juni.