Annons
Expertgruppen för oredlighet i forskning klar

Expertgruppen för oredlighet i forskning klar

Professor i mänskliga rättigheter en av de nya ledamöterna, meddelar regeringen idag.

2 mar 2017, kl 13:28
0

Efter skandalerna med Macchiarini och senare även forskning om konstgjorda hornhinnor vid Linköpings universitet, beslöt regeringen i december förra året att utöka Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.

Idag meddelades vilka som blir de nya ledamöterna och ersättarna. Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter och Göran Sandberg, professor i byggnadsmekanik, båda vid Lunds universitet, blir de nya ordinarie ledamöterna.

Ersättare blir Björn Petersson, docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet och Karin Sporre, professor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

– Genom att expertgruppen nu utökas med två ledamöter och två ersättare får de bättre förutsättningar att hantera den ökade ärendemängden och bidra till att återskapa förtroendet för forskningen, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

I förra veckan presenterade Oredlighetsutredningen sitt betänkande och förslag på en ny myndighet, Oredlighetsnämnden, som ska utreda misstankar om oredlighet i forskning, som Läkemedelsvärlden.se skrev om. Om myndigheten blir verklighet enligt förslaget, skulle Expertgruppen för oredlighet i forskning läggas ner. Men Expertgruppen har hur som helst närmare två års verksamhet framför sig. Oredlighetsutredningens förslag ska snart ut på remiss. En ny myndighet kan vara på plats tidigast i januari 2019.