Experter röstade för Avandia

FDAs expertpanel röstade för att lätta på restriktionerna för det omdebatterade diabetesläkemedlet Avandia.

7 jun 2013, kl 10:28
0

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har låtit en expertpanel granska om restriktionerna för GSKs diabetesmedel Avandia (rosiglitazon) ska vara kvar.  Avandia avregistrerades i EU hösten 2010 efter att studier visat att preparatet kunde öka risken för hjärninfarkt, hjärtsvikt, stroke och andra biverkningar. I USA fick det vara kvar med rekommendationer om kraftigt begränsad användning.

Efter att en ny analys inte visat någon ökad risk för dessa biverkningar lät FDA en expertpanel granska Avandia i början av juni.  Av panelens 26 medlemmar röstade 13 för att lätta på restriktionerna och 7 för att häva dem helt. Fem ville fortsätta med begränsad användning och en expert ville helt avregistrera Avandia från den amerikanska marknaden, skriver Pharma Times.

FDA kommer nu att besluta vad som händer med Avandia på den amerikanska marknaden. Innan restriktionerna behandlades cirka 120 000 patienter i USA med läkemedlet, idag behandlas cirka 3 000.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng