Experter i USA vill vaccinera rökare mot lunginflammation

Att rökare oftare än andra drabbas av infektion i luftvägarna är
välkänt. Nu föreslår experter i USA att rökare bör vaccineras mot
lunginflammation på samma sätt som barn och äldre.

23 okt 2008, kl 16:02
0

Det är medlemmar i den amerikanska smittskyddsmyndighetens rådgivande kommitté, ACIP, som föreslår allmän vaccinering mot pneumokocker för rökare. Om förslaget godtas av smittskyddsmyndigheten blir det första gången som ett vaccin rekommenderas specifikt till rökare. Vaccinering skulle ske i samband med rådgivning och stöd för att sluta röka, skriver ACIP i sitt förslag.

En femtedel av den amerikanska befolkning uppges vara rökare och rökare utgör hälften av dem som drabbas av allvarliga lunginflammationer orsakade av pneumokocker. Liksom i Sverige rekommenderas äldre personer i USA att vaccinera sig mot pneumokocker, ett av de vanligaste preparaten är Pneumovax från Sanofi Paseur MSD. I USA vaccineras små barn rutinmässigt med Prevnar från Wyeth. Båda läkemedlen är godkända i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng