Amerikansk apotekskedja fimpar tobak

Apotekskedjan CVS Caremark kommer att sluta sälja cigarretter och andra tobaksprodukter. Beslutet hyllades av president Obama.

7 feb 2014, kl 08:40
0

Foto: iStockphoto

Den amerikanska apotekskedjan CVS Caremark kommer att sluta sälja tobaksprodukter i alla sina 7 600 apotek. Den 1 oktober i år ska alla CVS apotek ha slutat sälja cigarretter och andra tobaksprodukter. I och med beslutet blir man den första stora nationella apotekskedjan som inför ett sådant försäljningsstopp. 

Beslutet hyllas av USAs president Barack Obama, skriver Reuters. Obama sade att försäljningsstoppet kan bidra till kampen för att minska tobaksrelaterade dödsfall, cancerfall och hjärtsjukdomar.

CVS Caremark räknar med att företagets vinst kommer att påverkas negativt, men hoppas att försäljningsstoppet förstärker synen på kedjan som en del av hälsovården. 

I samband med beskedet uppmanade intresseorganisationer även apotekskedjorna Wahlgreens och Rite Aid att sluta sälja cigaretter, något de uppger att de inte kommer att göra. 

I Sverige mottogs apotekskedjans beslut också positivt. Två landstingspolitiker i Stockholm, Birgitta Rydberg och Anna Starbrink, båda Folkpartister, uppmanar svenska butikskedjor att följa efter. De vill även arbeta för att landstinget och dess sjukhus blir helt tobaksfria, genom att sjukhusbutiker ska sluta sälja tobaksprodukter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng