Exklusiv kurs för MS-patienter fälld

Kursen “Att leva med MS” som anordnas av Bayer har fällts till 80 000 kronor i böter av informationsgranskningsmannen. Anledningen är att kursen enbart vänder sig till ms-patienter som påbörjat behandling med Bayers läkemedel Betaferon.

21 jan 2008, kl 10:46
0

Annons

Bayer har stått som ensam sponsor för kursen ?Att leva med ms? som vänder sig till ms-patienter som påbörjat behandling med Betaferon inom det senaste året. Kursen är helt gratis för patienterna och inkluderar resa tur och retur från hemorten till Stockholm, 2-3 nätter på Radisson hotell vid Frösundavik samt måltider.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman,IGM, reagerar mot att inbjudan enbart gäller patienter som påbörjat behandling med Bayers läkemedel Betaferon. Han anmärker också på att anmälningsbroschyren tycks inbjuda kursdeltagare till att förlänga vistelsen i Stockholm innan eller efter kursen.

Bayer svarar IGM att kursen har initierats av sjukvårdspersonal, två framstående aktörer som själva är kurs- och programansvariga. Syftet med kursen är att ge ökad kunskap om hur patienten kan leva med ms. Företaget skriver att de inte haft något inflytande på programmet, och poängterar att det inte förekommer produktinformation på kursen och att kursen inte handlar om Betaferon. Kursen har hållits vid två tillfällen per år sedan 2002. Vad gäller möjligheten att förlänga vistelsen i Stockholm tillbakavisar företaget kritiken. Syftet var enbart att långväga kursdeltagare kan behöva anlända en dag tidigare, och åka hem dagen efter att kursen slutat.

Kursen som sådan är självklart värdefull, skriver IGM, men kritiken gäller de yttre omständigheterna och formerna runt kursen. Eftersom Bayer ensamma sponsrar hela kurserna, och att kurserna uppenbart inte kan fortsätta hållas utan detta stöd, skapas ett beroendeförhållande, bedömer IGM. Löpande aktiviteter får inte stödjas om de inte kan fortleva utan stödet ifråga.

Att kursen dessutom är villkorad så att enbart Betaferon-patienter får delta är efterfrågeskapande, bedömer IGM. Kurser riktade till allmänheten ska vara problemorienterade och produktneutrala, och IGM anser att en kurs av det aktuella slaget skall vara öppen för alla ms-patienter.

IGM godtar dock företagets förklaring vad gäller restider, men betonar att formuleringarna förtydligas. Det får inte finnas minsta misstanke om att resan kan förlängas så att kursdeltagandet kan bli en kombinerad turistresa.

IGM bedömer att företaget handlat i strid med artikel 32 och 42 i Läkemedelsbranschens etiska regelverk. Företaget ålägg att betala en IGM-avgift om 80 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng