Trots att överlevnaden i cancer hela tiden förbättras tack vare nya behandlingar finns det också fortfarande flera former av svårbehandlad cancer. Ofta handlar det om lite ovanligare cancerformer där det att svårare att få ihop ett tillräckligt patientunderlag för kliniska behandlingsstudier.
Nu går Cancerfonden, Barncancerfonden och tolv andra forskningsfinansierande cancerorganisationer i Europa samman i forskningskonsortiet Force – Fostering oncology research by charities in Europe. Syftet är att finansiera internationella studier som kan förbättra vården för just patienter med svårbehandlad cancer.
Konsortiet får 3,4 miljoner euro i finansiering från EU:s forskningsprogram Horizon Europe.
Fokus på svårbehandlad cancer
Läkemedelsvärlden bad Annina Graan, chef för forskningsfinansiering på Cancerfonden, att berätta mer om projektet.
Samarbeten mellan europeiska cancerorganisationer har väl funnits förut också – vad är nytt?
– Det här är första gången som vi har kunnat söka pengar för en gemensam satsning där vi tillsammans kommer att finansiera viktig forskning. Det blev möjligt tack vare en EU-utlysning om anslag till sådana samarbeten. Vi har jobbat med ansökan sedan början av 2024 och glädjande nog har den nu blivit beviljad efter den här långa resan.
Varför är det här projektet så viktigt?
– Vi måste göra något för att komma framåt när det gäller svårbehandlad cancer, sällsynta cancersjukdomar med fortfarande hög dödlighet. Ofta finns det inte tillräckligt patientunderlag i ett enskilt land för att göra studier och därför behöver vi samarbeta över landsgränser för att få fram bättre behandlingar mot dessa sjukdomar.
Vill nå patienterna snabbare
Kan du ge exempel på sådana cancerformer?
– Olika typer av barncancer hör dit, men också vissa cancersjukdomar som drabbar vuxna. Vi har ännu inte landat i exakt vilka diagnoser vi ska arbeta med i projektet.
Hur lägger ni upp projektet?
– Det koordineras av franska Fondation ARC som samlar företrädare för de 14 organisationerna till möten varannan vecka. Mellan 2026 och 2028 kommer vi tillsammans att gå ut med två utlysningar där forskare kan söka anslag för multinationella studier. Vi kommer att prioritera det som kallas pragmatiska studier där forskningen utförs mer i den kliniska vardagen och där man kan ha bredare kriterier för vilka patienter som kan delta.
– Vi vill på olika sätt försöka snabba på processen så att nya förbättrade behandlingar så snabbt som möjligt kan omsättas i klinisk praxis.
Vad händer just nu?
– Nu när EU beviljat vår ansökan är nästa steg att förbereda den första utlysningen som ska komma nästa år. Det är många detaljer kvar att diskutera. Vi börjar med en kickoff i juli!