Europeiska forskare mer produktiva än amerikanska

Europeiska forskare mer produktiva än amerikanska

I Europa kommer fler färdiga läkemedel ut av varje dollar som satsas på forskning än det gör i USA. Allra mest produktiva är japanerna. Det hävdar en amerikansk professor som tittat på gamla siffror med nya ögon. Påståendet har fått den amerikanska industrin att ilskna till.

27 aug 2009, kl 11:19
0

Annons

Enligt rapporten ?Global Drug Discovery: Europé is ahed?skriven av Stanfordproffessorn Donald W. Light är Europa mer produktivt än USA vad det gäller att ta fram nya läkemedel. Han har tittat på rapporter skrivna mellan 1982 och 2003 och kommit till slutsatsen att i förhållande till hur mycket pengar som satsas på forskning och utveckling så ligger européerna bättre till än de amerikanska kollegorna.

USA brukar allmänt betraktas som det ledande västlandet vad gäller att utveckla nya läkemedel något som fått stöd i tidigare rapporter. Men Donald W. Light skriver att om man tittar på hur många nya preparat som verkligen når marknaden per dollar som satsas på forskning och utveckling så ligger Europa bättre till. Light skriver att det amerikanernas forskningsklimatet leder till att det industrin utvecklar många läkemedel som inte tillför något mervärde istället för att satsa på de som tillför någonting nytt.

Rapporten sågs inte med blida ögon av den forskande läkemedelsindustrin i USA. Branschorganisationen Pharma:s vice vd, Ken Johnson, sade att det finns mycket som motbevisar att Europa skulle vara mer produktivt än USA. Han sade att den europeiska politiken inte har gynnat forskning och skapat ett klimat som är ogynnsamt för investerare.

Men jämfört med japanerna står sig både amerikaner och européer slätt. Enligt rapporten är de mest produktiva.