Lägsta pris ska hålla i fyra månader

Idag ska apoteken varje månad byta till det billigaste utbytbara läkemedlet på marknaden. TLV vill förlänga prisperioden till fyra månader.

26 aug 2009, kl 18:22
0

Annons

TLV vill ändra reglerna för hur länge priset på ett generika ska gälla och föreslår att prisperioden förlängs från en månad till fyra månader. Samtidigt vill myndigheten också förlänga framförhållningen mellan beslut och prissättningsperiod till fyra månader. Det vill säga priset sätts av TLV fyra månader innan försäljningsperioden börjar.
? Det blir glesare mellan konkurrenssituationerna men å andra sidan blir det kanske skarpare läge mellan generikaföretagen, säger Magnus Thyberg, projektchef på TLV.
? Det blir i alla fall väldigt tydligt att när priset sätts gäller det för en längre period.

För generikaföretagen
innebär framförhållningen mellan beslut och prissättningsperiod att företagen kan vara med i förhandlingarna och beställa hem läkemedlen när man vet om man ?vann? i konkurrensen.
För distributörerna blir det också mindre påfrestningar med de stora svängningarna i lagerpåfyllnad på apoteken när prisperioderna blir längre och apoteken behöver inte byta lager varje månad på 40 procent av sortimentet.

Bakgrunden
till förändringarna är omregleringen av apoteksmarknaden och de nya regler från 15 juli som innebär att apoteken ska byta till det billigaste utbytbara läkemedlet på marknaden, tidigare räckte det med att byta till billigaste på apoteket.
De förbättringar på logistiksidan som det här enligt TLV leder till borde i sin tur leda till bättre effektivitet och därmed lägre priser.
Magnus Thyberg hoppas att de här förändringarna ska börja gälla till årsskiftet.