Annons
Snabba forskningspengar mot coronavarianter

Snabba forskningspengar mot coronavarianter

Satsningen är den första EU-utlysningen av detta slag inom det nya forskningsprogrammet Horisont Europa.

29 apr 2021, kl 14:15
0

EU-kommissionen utlyser sammanlagt 123 miljoner euro i snabba medel till forskning om utvecklingen av nya varianter av coronaviruset som orsakar covid-19. Satsningen är den första i sitt slag inom det nya forsknings- och innovationssatsningen Horisont Europa, en så kallad ”emergency funding” för att hantera ett nödläge.

Pengarna kommer, enligt Vetenskapsrådet, att fördelas inom fyra utlysningar där forskare senast 6 maj kan söka stöd till sina projekt. En är inriktad på att utveckla den öppna delningen av data för att stödja EU:s beredskap att hantera nya coronavarianter. En annan är inriktad på stöd till forskningsinfrastrukturer.

Det finns även en utlysning för forskning som utnyttjar kraften i att samarbeta inom EU och globalt och lägga samman forskningskohorter för att få ett bredare underlag. Samt en utlysning av medel för forskning om vacciner och kliniska behandlingar när det gäller olika virusvarianter.

– Vi fortsätter att mobilisera alla möjligheter vi har att bekämpa den här pandemin och utmaningarna som nya varianter av viruset skapar. Vi måste använda vår sammanlagda styrka för att vara redo för framtiden. Det handlar om allt ifrån att snabbt kunna upptäcka nya varianter till att organisera och koordinera kliniska studier av nya behandlingar och vacciner, säger Mariya Gabriel, EU:s kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och unga, i ett pressmeddelande om satsningen.