Annons
Svensk jakt på läkemedel mot covid-19 får EU-pengar
Foto: Istock

Svensk jakt på läkemedel mot covid-19 får EU-pengar

EU satsar 6,4 miljoner euro på Sverigeledd forskning för att hitta nya läkemedel mot det nya coronaviruset.

15 maj 2020, kl 09:30
0

Annons
Ali Mirazimi, SVA.

Ali Mirazimi, SVA. Foto: Göran Ekeberg/Addlight

Utveckling av läkemedel mot nya coronaviruset är i fokus för en stor forskningssatsning från partnerskapet IMI (Innovative medicines initiative). I IMI samverkar EU och den europeiska läkemedelsbranschen.

De vill, som Läkemedelsvärlden rapporterat, snabba på utvecklingen av diagnostik av covid-19 och läkemedel mot nya coronaviruset. IMI har därför utlyst forskningsmedel på motsvarande nästan en miljard svenska kronor till sådan forskning.

Nu har IMI i en första omgång bland 144 sökande valt ut åtta projekt som kommer att få finansiering på sammanlagt 117 miljoner euro.

Ett av de utvalda projekten koordineras av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Sverige. I projektet Modern approaches for developing antivirals against Sars-cov-2 samverkar nio organisationer och företag i sex länder. Förutom Sverige deltar Österrike, Frankrike, Tyskland, Spanien och England.

Projektet får 6,4 miljoner euro, ungefär 68 miljoner kronor, under fyra år.

SVA koordinerar

– Jag är stolt och glad över att IMI har valt att finansiera vårt projekt. Vi kan nu öka takten i vårt arbete med att ta fram antivirala medel mot Sars-CoV-2, säger Ali Mirazimi, som är projektansvarig.

Ali Mirazimi är forskare vid SVA och har även en adjungerad professur vid Karolinska institutet.

Projektet syftar till att utforska molekylära detaljer hos Sars-cov-2 och sedan använda den kunskapen till att ta fram behandlingar mot viruset. Forskarna kommer bland annat att studera ACE2-receptorn som viruset binder till när det infekterar celler. De ska även kartlägga faktorer som är viktiga för virusets replikation.

För detta arbete och för att testa tänkbara nya behandlingar kommer forskarna bland annat att använda stamceller och tredimensionella miniorgan.

Tester och läkemedel mot nya coronaviruset

Av övriga sju projekt som IMI valt ut fokuserar fem på diagnostik och två på läkemedel mot nya coronaviruset. Diagnostikprojekten siktar på att utveckla testverktyg som kan användas var som helst och ge svar inom 40 minuter.

Behandlingsprojekten fokuserar främst på covid-19, men innehåller även arbete för att förbereda för kommande utbrott av coronavirus.