EU-ja kan komma tidigare även för Moderna
Foto: Istock

EU-ja kan komma tidigare även för Moderna

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigarelagt det möte där Modernas covid-19-vaccin kan godkännas.

18 dec 2020, kl 10:18
0

Annons

Läkemedelsföretaget Moderna har nu lämnat in de sista data som läkemedelsmyndigheten EMA kräver för att kunna ta ställning till ett godkännande av företagets covid-19-vaccin. Det meddelar EMA som även ger högt betyg till den fortlöpande dialogen om vaccinet med Moderna. Enligt myndigheten har företaget snabbt följt upp alla frågor om vaccinet och studierna av det som dykt upp.

Moderna hann före tidplanen

De sista data från Moderna kom in tidigare än planerat. För att påskynda processen tidigarelägger nu även EMA:s vetenskapliga kommitté sitt kommande virtuella sammanträde om Modernas vaccin. Det var ursprungligen planerat till 12 januari, men CHMP kommer nu att diskutera Modernas data och ta ställning till ett godkännande redan 6 januari. Dock behåller kommittén även det senare mötesdatumet i reserv.

Nyligen beslutade EMA om en motsvarande tidigareläggning av CHMP-mötet om Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin. Det mötet kommer att genomföras nu på måndag, 21 december. Det innebär att ett EU-godkännande skulle kunna komma redan 23 december.

– Vi har kunnat revidera tidtabellerna för utvärdering av covid-19-vaccinerna tack vare fantastiska insatser av alla som är inblandade i dessa utvärderingar, sade EMA-chefen Emer Cooke, i ett pressmeddelande.

– Antalet smittade växer över Europa och vi är medvetna om det stora ansvar vi har att få ut vacciner på marknaden så fort som det är möjligt samtidigt som vi bibehåller kvaliteten i vår vetenskapliga granskning.

Vaccinering i gång

Till Sveriges radio har den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström sagt att vaccineringen av den högst prioriterade riskgruppen i vårt land skulle kunna starta 27 december om Pfizervaccinet godkänns 23 december.

Som Läkemedemedelsvärlden rapporterat har Storbritannien redan godkänt och börjat vaccinera med vaccinet från Pfizer/Biontech. Även där pågår nu en granskning av data om Modernas covid-19-vaccin.

Och också i USA är ett godkännande, då ett så kallat nödgodkännande, på gång för Modernas vaccin. En expertpanel har rekommenderat den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att säga ja och beslutet väntas inom kort. FDA nödgodkände nyligen covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech och vaccineringen med detta vaccin har startat i USA.