Etikavtal klart mellan Lif och Apoteket

Igår undertecknades avtalet om vilka samverkansformer som ska gälla mellan Apoteket och Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

27 jan 2005, kl 18:57
0

Annons

Som Läkemedelsvärlden tidigare har skrivit (LMV 11/04) skulle avtalet vara klart före årsskiftet, men finns påskrivet först nu. Det överensstämmer i stora drag med de överenskommelser som Lif redan slutit med Landstingsförbundet och Läkarförbundet, och gäller tills vidare.

? För läkemedelsbranschen är det viktigt att visa att vi lyssnat på samhällets önskemål och anpassat våra etiska regler, säger Steinar Høeg, ordförande i Lif, i ett gemensamt pressmeddelande.

Bland säger avtalet att samarbetet mellan läkemedelsindustrin och Apoteket är viktigt för båda parterna, samt för patienterna. Därför är det angeläget att samarbetet sker i sådana former att parterna bibehåller full trovärdighet och en oberoende ställning i förhållande till varandra.

? Det nya avtalet är en garanti för att vi behåller våra sunda och goda relationer, säger Stefan Carlsson, vd på Apoteket, i samma pressmeddelande.

I det nya avtalet regleras bland annat att Apoteket ska stå för sina egna kostnader för till exempel resor, logi och konferensavgift. Dock får läkemedelsföretagen stå för kostnader för till exempel lokalhyra, föredragshållare, studiematerial och liknande som är nödvändiga för sammankomstens genomförande.

I höstas sa Apotekets informationsdirektör Thony Björk att ?våra läkemedelsspecialister är beroende av att vara med på internationella kongresser. Då kan det inte vara fel att umgås med industrins representanter men vi ska stå för våra egna kostnader.?

I det nya avtalet finns dock ingen passus som reglerar att läkemedelsföretagen inte får bjuda apoteksanställda på mat, vin och öl. Läkemedelsvärlden har förgäves sökt Thony Björk för en kommentar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng