Apoteket spår fortsatt låg tillväxt

Enligt en ny analys från Apotekets statistikenhet blir försäljningsökningen för receptläkemedel fortsatt låg de närmaste tre åren.

27 jan 2005, kl 11:15
0

Annons

Enligt prognosen blir ökningen av läkemedelsförsäljningen på recept marginella 0,1 procent i år, två procent 2006 och 2,7 procent 2007.

Utfallet för 2002, 2003 och 2004 var 8,6; 0,8 respektive 0,3 procent.

Man utfärdar dock en brasklapp för eventuella genombrott för läkemedel riktade mot stora patientgrupper i stil med introduktionerna av Losec, Cipramil och Zocord på 1990-talet. En förutsättning för att detta ska påverka utfallet markant är dock en kombination av mycket högt pris och stora volymer. Enligt rapporten ?framstår diabetes som ett möjligt sådant område?.

Prognosen avser läkemedelsförsäljningen på recept, vilket inte är identiskt med försäljningen inom läkemedelsförmånen (förmånen omfattar både läkemedel och vissa handelsvaror, medan läkemedelsförsäljningen på recept omfattar alla läkemedel, även de utanför förmånssystemet).

Bakgrunden till analysarbetet är ett möte med intressenter inom läkemedelsområdet som genomfördes i höstas på Socialstyrelsens initiativ.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng