Epilepsiläkemedel kan hjälpa kokainmissbrukare att sluta

En mindre klinisk studie visar att vigabatrin kan ha effekt vid behandling av kokainberoende genom att blockera de lustbetonade effekterna av drogen.

17 okt 2003, kl 15:04
0

Epilepsiläkemedlet vigabatrin (Sabrilex) kan hjälpa tunga missbrukare av kokain som vill bli drogfria. Det visar en studie av forskare vid NYU School of Medicine, USA, som publicerats i tidskriften Synapse. Vigabatrin är godkänt i EU och flera andra länder, men ännu inte i USA beroende på den påverkan på synfältet som tidigare studier visat.
I den aktuella studien kunde 40 procent av kokainmissbrukarna hålla upp i mer än 60 dagar trots att de var kvar i sin vanliga miljö. De gick upp i vikt, fick arbete och lever nu med sina familjer.
Resultatet var bättre än forskarna hade vågat hoppas på. För första gången verkar det som om det finns ett sätt att behandla personer som lider av de livshotande konsekvenserna av kokainberoende, hävdar Emilia Figueroa, som förestår en behandlingsklinik i Mexiko och som medverkat i studien. Forskarna ska nu bekräfta resultaten i en större placebokontrollerad studie.
Under de senaste tio åren har de amerikanska forskarna studerat vigabatrin i djurstudier och i ett antal artiklar visat att behandlingen blockerar ökningen av dopaminnivåer som produceras av kokain, nikotin och många andra beroendeframkallande substanser. Dopamin är en transmittorsubstans som har kopplats till de lustbetonade effekterna av beroendeframkallande läkemedel.
Djurstudierna tilldrog sig Emilia Figueroas intresse och hon ville gärna pröva vigabatrin eftersom det i princip inte fanns något

att erbjuda de kokainmissbrukare som kom till hennes klinik.
Forskarna fick studien godkänd i Mexiko och den utfördes utan stöd av något läkemedelsföretag. Läkemedlet köptes på lokala apotek i Mexiko där det är godkänt för behandling av epilepsi.
I studien ingick 19 män och en kvinna som använt kokain dagligen i tre till 15 år.
Under den första veckan fick de ökande doser av vigabatrin och stod sedan på fyra mg dagligen. Under de första tio dagarna återföll åtta personer till missbruk. Av de tolv som var kvar fullföljde åtta personer, eller 40 procent av de ursprungliga 20, studien. Fyra veckor efter studien var dessa tolv fortfarande drogfria.
Inga ögonbiverkningar registrerades i studien, vilket enligt forskarna kan bero på att man använt lägre doser än vid epilepsibehandling.
Synapse 2003;50:261-265

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng