Annons

EMEA återkallar Raptiva

Riskerna med Raptiva mot psoriasis är större än nyttan anser den
europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA. De rekommenderar att
försäljningstillståndet för produkten återkallas.

20 feb 2009, kl 10:48
0

Annons

I går, torsdag, beslutade EMEA:s vetenskapliga kommitté för humanläkemedel, CHMP, att rekommendera att försäljningstillståndet för Raptiva (efalizumab) återkallas tills vidare. Anledningen är att risken att utveckla progressiv multifokal leukoencefalopati, PML, anses för stor för dem som tar läkemedlet.

Raptiva godkändes i Europa 2004 för behandling av patienter med måttlig till svår kronisk plack-psoriasis som inte tål eller inte har effekt av annan systemisk behandling såsom ciklosporin, metotrexate och PUVA (psoralen-behandling). Det framförallt  risken för att utveckla progressiv multifokal leukoencefalopati, PML, men även andra allvarliga biverkningar som encefalit och svår infektion som lett till beslutet.

Läkemedelsverket uppmanar på sin hemsida nu förskrivare att inte förskriva ytterligare recept på Raptiva, utan att överväga annan behandling för patienter som står på läkemedlet. Patienter som står på läkemedlet bör kontrolleras med avseende på neurologiska symtom och tecken på infektion. Förskrivare kommer också att kontaktas direkt via brev med ytterligare information.

I Sverige behandlades under 2008 knappt 200 patienter med Raptiva.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng