Annons
EMA inleder löpande granskning av Sputnik V

EMA inleder löpande granskning av Sputnik V

Det ryska covid-19-vaccinet blir därmed det sjunde som får en sådan granskning av EU:s läkemedelsmyndighet.

4 mar 2021, kl 13:25
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en sjunde löpande granskning (rolling review) av ett vaccin mot covid-19. Denna gång handlar det om det ryska vaccinet Sputnik V som utvecklas av Gamaleya national centre of epidemiology and microbiology.

De tre hittills godkända covid-19-vaccinerna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astrazeneca godkändes efter sådana löpande granskningar, som görs för att påskynda bedömningen av vaccinen. För närvarande pågår löpande granskningar också för vaccinkandidaterna från Janssen, Novavax och Curevac.

Det är EMA:s expertkommitté CHMP som har tagit beslut att inleda granskningen baserat på laboratoriestudier och kliniska studier av vaccinet.

– Detta är det sjunde vaccinet som vi granskar genom ett påskyndat förfarande. Tre vacciner är redan godkända och används inom EU. Det är positivt att vi snart kan ha ytterligare vacciner som kan erbjudas till våra medborgare, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i ett pressmeddelande.

I nuläget går det inte att dra några slutsatser om hur säkert och effektivt Sputnik V är, och det går inte att säga när eller om vaccinet kommer att få ett godkännande.

En fas III-studie har visat att Sputnik V var säkert och över 90 procent effektivt.

Under utvecklingen av Sputnik V har det funnits en del kritik, bland annat för att vaccineringen påbörjades innan resultaten från fas III-studien var klara. Det har också funnits kritik mot att vaccintillverkarna inte öppet redovisade testresultaten under processen.

Sputnik V bygger på två olika förkylningsvirus

Det ryska vaccinet är ett vektorvaccin som precis som vaccinet från Astrazeneca bygger på förkylningsvirus. En skillnad är dock att Sputnik V innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två. Genom att använda två olika förkylningsvirus förebygger man det potentiella problemet att kroppen blir immun mot själva vektorviruset.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng