Annons
EMA: Covid-19-vaccinerna skyddar mot svår sjukdom
Foto: Istock

EMA: Covid-19-vaccinerna skyddar mot svår sjukdom

I ett uttalande poängterar EMA att vaccinerna förblir effektiva mot svår covid-19 även när det gäller omikron.

12 jan 2022, kl 10:42
0

Annons

Flera studier har visat att covid-19-vaccinerna skyddar sämre mot att smittas av omikron än mot smitta av tidigare virusvarianter. Men experter och forskare har hela tiden sagt att vaccinerna sannolikt fortfarande skyddar mot allvarlig sjukdom och död.

Nu poängterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att det är just så. I ett uttalande konstaterar myndigheten att flera studier visar att vaccinets effektivitet är lägre mot omikron än andra varianter och att skyddet tenderar att avta med tiden. Men samma studier visar att vaccinationen fortsätter att ge ett högt skydd mot svår sjukdom och sjukhusvistelse.

Den senaste forskningen tyder också på att personer som har fått sin boosterdos är bättre skyddade än de som har fått två doser. Enligt data från Sydafrika har personer som har fått två doser vaccin upp till 70 procents skydd för sjukhusvistelse. Liknande data från Storbritannien visar att även om skyddet minskar några månader efter vaccinationen så ökar skyddet mot sjukhusvistelse igen till 90 procent efter en boosterdos.

Covid-19-vaccinerna fortsatt viktiga

EMA betonar därmed att vaccinationen fortsätter att vara en viktig del av strategin att bekämpa pandemin. Arbetet för att få ovaccinerade personer att vaccinera sig bör fortsätta och man bör även påskynda arbetet med boosterdoser, framhåller EMA.

Myndigheten kommer fortsätta att granska data om vaccinets effektivitet och svårighetsgraden av sjukdomen allteftersom de blir tillgängliga. Resultatet av dessa bedömningar kan påverka framtida vaccinationsstrategier som rekommenderas i EU.