Ekbergs utredning blir proposition utan ändringar

Socialminister Lars Engqvist bekräftade idag att Regeringskansliet avser utarbeta en proposition som i allt väsentligt baseras på Leif Ekbergs kritiserade utredning om patientsäkerhet på läkemedelsområdet.

9 dec 2003, kl 19:17
0

Annons

Vid en läkemedelskonferens under onsdagen bekräftade Lars Engqvist att Leif Ekbergs utredning kommer att leda till en proposition under 2004 som helt bygger på förslagen i utredningen.


– I allt väsentligt kommer Ekberg-utredningens förslag att förverkligas. Vi kommer inte att tillmötesgå landstingens krav på att få ta del av individbaserade registerdata i avkodad form, sa Lars Engqvist.


– Om landstingen får del av registerinformationen är jag rädd för att vi öppnar ett fält där vi får en integritetsproblematik. I förlängningen riskerar detta undergräva patient-läkarrelationen, sa Lars Engqvist.

? Om propositionen får en sådan här utformning tycker vi att det är allvarligt. Vi ser ingen integritetsproblematik i att landstingen får del av uppgifterna i avidentifierad form. Själva avidentifieringen skulle kunna genomföras av någon annan än landstingen. Vi kommer nu att diskutera frågan med socialdepartementet, säger Ellen Hyttsten, direktör på Landstingsförbundet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng