Annons

Effekten av statiner kan förstärkas väsentligt med livsstilsförändringar

Effekten av kolesterolsänkande läkemedel kan förbättras betydligt genom kraftiga livsstilsförändringar.

15 jan 2003, kl 13:16
0

Annons

För att reducera risken för hjärtinfarkt och andra komplikationer vid åderförkalkning bör lipidsänkande läkemedel kombineras med ökad motion och bättre diet. Det visar en amerikansk studie på personer med hjärtsjukdom där de som fick statiner och höll sig till en kost med väldigt lite fett och motionerade regelbundet hade 67 procents mindre risk för hjärtinfarkt , stroke eller att dö under de fem år studien pågick än personer som bara fick statiner.
Forskarna delade in de 409 patienterna i tre grupper baserat på vilken behandlingsplan de valde att följa. Gruppen med maximal behandling fick statiner, motionerade minst en halvtimme fyra till fem dagar i veckan och höll sig till en diet där endast tio procent eller mindre kom från fett. Den moderata behandlingsgruppen inkluderade personer som fick statiner, följde AHA-dieten som rekommenderas av American Heart Association där 20 till 30 procent av kalorierna är fett.Den tredje gruppen fick inte statiner och gjorde inga livsstilsförändringar.
Efter fem år hade cirka 20 procent av personerna på medelbehandling dött, haft en hjärtinfarkt eller var i behov av hjärtkirurgi. I maximalgruppen var det mindre än 7 procent som hade dött eller drabbats av hjärtbesvär och i gruppen som inte behandlats var det mer än 30 procent.