Annons
Ökad överlevnad kopplad till dubbelbehandling
Prostatacancer, illustration: Istock

Ökad överlevnad kopplad till dubbelbehandling

När Sverige införde dubbelbehandling av prostatacancer ökade samtidigt överlevnaden, visar en ny studie.

3 okt 2023, kl 13:02
0

Marcus Westerberg

Marcus Westerberg.

Vården i Sverige införde gradvis dubbelbehandling av prostatacancer under andra hälften av 2010-talet. Dubbelbehandling innebär att patienterna får både standardbehandling med hormoner och därutöver cellgifter eller så kallade androgenreceptorblockerare.

Nu har forskare i Sverige och Italien i en studie sett att  införande av dubbelbehandling verkar kunna öka överlevnaden. Studien är publicerad i Jama network open.

Dubbelbehandling i riktlinjer

Numer rekommenderar det nationella vårdprogrammet för prostatacancer dubbelbehandling. Detta baseras på kliniska studier där de män som fick dubbelbehandling levde längre än de som enbart fick hormonbehandling.

Nu har forskare i den aktuella studien sett att även införande av dubbelbehandling i rutinsjukvården verkar kunna öka överlevnaden.

Forskare vid Uppsala universitet och San Raffaele-sjukhuset i Milano, Italien, studerade alla män som diagnostiserades med spridd prostatacancer i Sverige under åren 2008-2020. De använda uppgifter från det nationella prostatacancerregistret.

Överlevnaden ökade

Resultaten visade att år 2016 fick fortfarande bara en procent av alla män i detta stadium dubbelbehandling. År 2020 var andelen med dubbelbehandling uppe i 40 procent.

Störst var ökningen bland män under 65 år och minst bland män över 80 år.

Den genomsnittliga överlevnadstiden efter diagnosen ökade samtidigt från 2,7 år till 3,2 år. Det motsvarar cirka ett halvt år. Mest ökade överlevnaden bland män under 80 år.

Tydligt tidssamband

Forskarna framhåller att även andra faktorer än den förändrade behandlingen skulle kunna ha bidragit till att patienterna levde längre. Men de menar ändå att dubbelbehandlingen är huvudorsaken.

– Även om man ska vara försiktig när man tolkar våra resultat så fann vi ett tydligt tidssamband mellan introduktionen av dubbelbehandling och förbättrad överlevnad, säger Marcus Westerberg vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

– Studien antyder att behandling som givit goda resultat i randomiserade studier också ger resultat på populationsnivå när de införs i rutinsjukvård.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng