Annons
Nobelpris för kvantprickar avslöjat i förväg
Nobelmedaljen.

Nobelpris för kvantprickar avslöjat i förväg

Kungliga vetenskapsakademien skickade av misstag ut pressmeddelandet om årets kemipris för tidigt.

4 okt 2023, kl 09:30
0

Annons

Tre forskare får Nobelpris för upptäckten av kvantprickar, nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper.

Det meddelar Kungliga vetenskapsakademien i ett pressmeddelande som landade hos Läkemedelsvärlden och på många andra redaktioner.

Hemlighetsmakeriet sprack

Men akademien ska inte göra sitt traditionsenliga tillkännagivande av vem eller vilka som får kemipriset förrän kl. 11.45 i dag. Fram till dess brukar hemlighetsmakeriet vara rigoröst.

Flera medier rapporterar nu på morgonen att det tidiga e-postutskicket skedde av misstag. Kungliga vetenskapsakademien varken bekräftar eller dementerar dock detta.

– Jag kommenterar inte i förväg om någonting skulle ha läckt, säger Fredrik Höök, akademiledamot och professor i nano- och biofysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg till Läkemedelsvärlden.

Slutligt beslut på förmiddagen

Ett liknande svar får tidningen Ny teknik av Kungliga vetenskapsakademiens pressansvariga Eva Nevelius.

Hon framhåller att Nobelkommittén i kemi håller tar det slutliga beslutet om kemipristagare vid ett sammanträde på förmiddagen. Sedan kontaktas pristagarna och därefter är det dags för tillkännagivandet.

– Det viktigaste att veta nu är att mötet inte har hållits än, så det finns inget beslut, säger Eva Nevelius till Ny teknik.

Hon svarar inte på om pressmeddelandet gick ut av misstag.

– Jag kan inte kommentera det. Vi vet inte vad som har hänt, säger hon.

Nobelpris för kvantprickar

Enligt pressmeddelandet är de tre pristagare som får dela på kemipriset Alexei Ekimov, Louis Brus och Moungi Bawendi.

De får priset för “upptäckt och syntes av kvantprickar”. Kvantprickar är oändligt små nanopartiklar som har fått stor betydelse inom en rad områden, allt ifrån teknik till medicin.

Biokemister och medicinare använder kvantprickar bland annat för att kartlägga biologisk vävnad. De små nanopartiklarna väntas kunna förbättra avbildningstekniker inom medicinen och andra typer av diagnostik. Det pågår också forskning och utveckling kring att utnyttja dem för att leverera läkemedel till kroppens vävnader.

Kvantprickar lyser även till exempel upp dator- och teveskärmar som bygger på så kallad QLED-teknik. De förfinar även ljuset i vissa LED-lampor.