Annons
Kemipristagaren blev ”chockad och hedrad”
Johan Åqvist, ordförande för Nobelkommittén i kemi, demonstrerar en egenskap hos kvantprickar vid presskonferensen. (Skärmbild.)

Kemipristagaren blev ”chockad och hedrad”

Kemipristagaren Moungi Bawendi sov gott när Kungliga vetenskapsakademien ringde honom.

4 okt 2023, kl 12:52
0

Moungi Bawendi

Moungi G. Bawendi, Massachusetts institute of technology (MIT), Cambridge, USA.

Louis Brus

Louis E. Brus, Columbia university, New York, USA

Aleksei Ekimov

Alexei I. Ekimov, Nanocrystals technology Inc., New York, USA

Kemipristagaren Moungi Bawendi svarade på frågor vid en livesänd telefonintervju på presskonferensen där Kungliga vetenskapsakademien offentliggjorde pristagarna. En av de första frågorna handlade inte oväntat om det faktum att ett pressmeddelande om mottagarna av kemipriset nådde redaktionerna flera timmar för tidigt.

Akademien väckte kemipristagaren

Hade uppgiften att han skulle få Nobelpris nått även honom redan innan han blev uppringd av vetenskapsakademien?

– Nej, försäkrade Moungi Bawendi.

– Jag sov gott när akademin ringde och hade inte hört något i förväg. Jag var sömnig, chockad och mycket hedrad.

Storleken har stor betydelse

Nobelpriset i kemi 2023 delas lika mellan två amerikanska och en rysk forskare. De får priset för sina bidrag till upptäckten och utvecklingen av kvantprickar, extremt små nanopartiklar.

Detta är ett viktigt och växande fält inom nanoteknologin. Med så små partiklar som kvantprickar kan man förändra ett materials egenskaper bara genom att förändra partikelstorleken.

Partiklar av samma material men olika storlek kan ha helt olika egenskaper. Färg, smältpunkt, förmåga att driva på kemiska reaktioner och mycket annat kan således förändras genom att man ändrar partiklarnas storlek.

Det här är en effekt av att elektronerna i materialet avger större energi ju mindre utrymme de får att röra sig i.

Tre kemipristagare

Nanoteknologi baserad på kvantprickar används inom allt ifrån medicin till teknik och forskningen om nya tillämpningar fortsätter.

Två av pristagarna upptäckte oberoende av varandra kvantprickarna. Dessa två är den ryska forskaren Alexei Ekimov och amerikanen Louis Brus, båda 80 år.

Den tredje kemipristagaren, amerikanske Moungi Bawendi, 62 år, som intervjuades på presskonferensen, belönas för att han tog upptäckterna vidare. Han utvecklade då moderna metoder för att tillverka kvantprickar.

Ständiga sekreteraren beklagade

Även Kungliga vetenskapsakademiens ständiga sekreterare Hans Ellegren fick frågor om det för tidiga pressmeddelandet.

– Det var mycket olyckligt och vi beklagar det djupt. Lyckligtvis påverkade det inte pristagarna. Och det har ingen betydelse för beslutet om vilka som får priset, sa han.

– Orsaken till att pressmeddelandet gick ut för tidigt är fortfarande okänd för oss. Vi undersöker vad det berodde på.

Nationalitet spelar ingen roll

Hans Ellegren fick även en fråga om beslutet att belöna en rysk forskare samtidigt som Ryssland bryter mot internationell rätt genom sitt krig mot Ukraina. Hur hade akademien resonerat kring detta, undrade frågeställaren.

– Inte alls, svarade Hans Ellegren.

– Vår uppgift är bara att hitta de viktigaste upptäckterna och dem som bidragit mest till dessa. Forskarnas nationalitet ska inte spela någon roll i detta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng