Dräktiga ston används för produktion av östrogenpreparat

Än idag finns stora hästfarmer för framställning av konjugerat östrogen. Med en mängd syntetiska alternativ finns inga medicinska skäl att plåga djur för tillverkningen, menar kritiker.

24 jan 2005, kl 14:58
0

Annons

Konjugerade östrogener som i Sverige säljs under namnen Premarina och Premelle utvinns ur urin från dräktiga ston. Så har tillverkningen gått till ända sedan östrogenet lanserades av Wyeth Lederle på 40-talet.

Utvinningen av urinen sker på farmer i västra Kanada och Nord-Dakota i USA. Idag beräknas cirka 20 000 ston ingå i produktionen.

Smygfilmad farm

En video smygfilmad på en av hästfarmerna av den amerikanska organisationen Last Chance for Animals visar en mycket frånstötande djurhållning. Stona som först betäckts står under sex månader på snålt tilltagna utrymmen inne i stallarna. De är uppbundna både fram och bak.
Den dyrbara urinen samlas upp i ett kärl som hela tiden sitter runt vulva. Eftersom man får betalt utifrån koncentrationen av hormoner i urinen finns det ekonomiska skäl att hålla ned vattenintaget. Fölen som föds går i princip alla direkt till slakt.

På farmer som besökts av organisationen HorseAid beskrivs hästar med svåra andningsproblem, skador på extremiteter, ödem på bröst och bringa. Med andra ord ? djurplågeri. Varje farm beräknas hålla ett drygt hundratal hästar för den här produktionen av urin.

Även om hästfarmen i videon skulle vara extremt miserabel och även om djurrättsorganisationernas kritik skulle vara en överdriven partsinlaga, Benny Petersson medicinsk chef på Wyeth Lederle i Sverige säger sig till exempel ha information om att farmerna är noga kontrollerade, kan man ifrågasätta om det finns några medicinska argument för att fortsätta att tillverka konjugerat östrogen. Idag finns ju en mängd syntetiska alternativ.

? I Sverige och övriga Europa, förutom Storbritannien, menar vi att de syntetiska östradiolpreparaten är bättre, bland annat för att de konjugerade belastar levern mer, säger till exempel Marie Bixo, gynekolog och ordförande i en nationell referensgrupp för endokrinologi.

Okänd tillverkning

? Sedan kan man ju också diskutera hästhanteringen. Den tror jag inte att folk känner till.

Det gjorde till exempel inte gynekologen Inger Björn förrän i höstas då hon läste en artikel i tidningen Ridsport.

? Jag visste att det tidigare utvanns från dräktiga ston, men jag trodde faktiskt att det idag framställdes syntetiskt.

Och det är nog inte en ovanlig villfarelse. I tidskriften Medikament från november 2004 beskriver till exempel professor emeritus i kvinnosjukdomar Ingemar Joelsson konjugerade östrogener som ?ursprungligen extraherade från urin från ston?.

Generika godkändes inte

I slutet av 1990-talet försökte ett företag få ett syntetiskt framställt östrogen godkänt som generika till Premarina. Men FDA godkände Wyeth Lederles argumentation och preparatet godkändes inte som ett sådant.

? Jag tycker det är upprörande att det fortfarande finns sådana här farmer och att hästar används enbart för utvinning av konjugerat östrogen, säger Inger Björn.

I Sverige har vi sedan cirka 20 år tillbaka gått över till syntetiskt framställda östrogener. Idag står de konjugerade östrogenerna för ungefär sju procent av användningen i Sverige.
Men de finns fortfarande på en del läkemedelkommittéers listor. Premarina finns till exempel med som ett förstahandsval i Stockholms län.